toba60

Dagens splittelse mellom USA og Europa er et ekko av debatten om Irak-krigen

Siamo Stati Censurati, Quindi Condividi Questo Articolo

av Daniel Larison (USA)

Visepresident Pence gjentok sine tonedøve krav til våre allierte om å avbryte INF-avtalen på sikkerhetskonferansen i München i helgen. Responsen fra europeerne var enda kjøligere enn den hadde vært i Warszawa:

Europeiske ledere viftet vekk USAs visepresident Mike Pence sin oppfordring til blokken om å øke presset mot Iran, der de uttalte at de vil fortsette å forsvare INF-avtalen om kjernefysiske våpen fra 2015, og fortsatt være engasjert med Irans regjering.

Verdensledere var samlet under det årlige møtet på sikkerhetskonferansen i München på fredag for å debattere en rekke forhold fra Midtøsten, til handel, Europas fremtid og cyberkrig. Pence, som er på en diplomatisk rundreise i Europa, holdt en tale under konferansen på lørdag, der han uttalte ’at den Europeiske Union måtte følge USA i å forlate den kjernefysiske avtalen med Iran.’

Forholdet mellom USA og Europa er nå på det laveste nivået det har vært siden oppløpet til- og tiden umiddelbart etter den USA-ledede invasjonen av Irak i 2003. Akkurat som Bush-regjeringen skjelte ut og fornærmet gamle allierte for at de ikke falt inn i rekkene bak USAs destruktive og hensynsløse krig,  skjeller Trump-regjeringen ut og fornærmer noen av våre nærmeste allierte for deres avvisning av å kapitulere overfor urimelige amerikanske krav i forhold til Iran og den kjernefysiske avtalen.

Mange av elementene i disse to splittelsene er de samme: irrasjonell amerikansk fiksering på en vilt overdreven eller ikke-eksisterende trussel i Midtøsten, en arrogant ide om at våre allierte er forpliktet til å gjøre uansett hva vår regjering måtte be dem om, og en åpent uttrykt forakt for de allierte som er uenige i den kursen som er satt av USAs uansvarlige regjering. I begge tilfeller, forsøker enkelte av våre nærmeste allierte – uten hell – å stoppe Trump-regjeringen fra å begå forferdelige, kostbare feil, og for sine forsøk blir de belønnet med fordømmelse og trusler.

Den mest bekymringsfulle likheten mellom splittelsen i 2002-03 og våre europeiske allierte – og i dag, er regjeringens villighet til å benytte seg av innlysende løgner som kan tjene deres destruktive politikk. På samme måte som andre tjenestemenn i regjeringen, har Pence fremholdt den uærlige påstanden om at Iran er ute etter kjernefysiske våpen. I sin tale i Warszawa uttalte han:

‘’Bortsett fra sin hatefulle retorikk, gjør det iranske regime seg åpent til talsmenn for et nytt Holocaust og de forsøker å skaffe seg det nødvendige for å oppnå dette. Iran søker å gjenskape det eldgamle persiske imperiet – under et moderne diktatur av ayatollaene.’’

Irans regjering er verken talsmenn for dette, ei heller forsøker de å ‘’skaffe seg det nødvendige for å oppnå dette.’’ Alt arbeid Iran gjorde i forbindelse med kjernefysiske våpen fant sted for mere enn femten år siden, og dette har ikke blitt gjenopptatt siden da. Irans kjernefysiske program er fredelig, og IAEA har bekreftet Irans etterlevelse av den kjernefysiske avtalen mer enn et dusin ganger på rad. Argumentene USAs Iran-hauker bruker er uendret fra midten av 2000-tallet, og i mellomtiden har resten av verden beveget seg videre.

Om Pence virkelig trodde på det han sa, ville han ikke forsøke å motivere våre allierte til å rive i stykker den utvidede felles arbeidsplanen (the Joint Comprehensive Plan of Action JCPOA).

Denne kjernefysiske avtalen har forsikret om at Iran ikke kan utvikle og bygge kjernefysiske våpen, og enhver som måtte være oppriktig bekymret for Irans anskaffelse av slike våpen — ville ikke ødelegge den avtalen som sørger for å gjøre dette praktisk umulig. Den eneste grunnen for å sette fram løgnen om at Iran søker å skaffe seg kjernefysiske våpen — er å skape et påskudd for krig. USAs Iran-hauker hater denne kjernefysiske avtalen så lidenskapelig – fordi den fratar dem dette påskuddet. Dette er årsaken til at de er fast bestemt på å gjøre hva de kan for å ødelegge avtalen — selv om dette betyr at de i denne prosessen vil alvorlig skade forholdene til våre aller viktigste allierte i denne avtalen.


Med velvillig tillatelse fra The American Conservative. Daniel Larison har en PhD i historie fra University of Chicago, og bor Dallas. Oversatt av Eric Kamov.

opprinnelse https://midtifleisen.wordpress.com

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

*

code